
Het Nationaal Archief in Den Haag gaat vanaf 24 februari 2017 een fiks deel van de archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) exposeren.
Archieven
Het is voor het eerst dat het Nationaal Achrief kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen van de roemruchte handelsonderneming op deze schaal tentoonstelt. Aanleiding is de digitalisering ervan. Het VOC-archief is verspreid over de wereld. Maar in Nederland is met 1,2 kilometer VOC-archief al zo veel materiaal, dat er alsnog een tentoonstelling wordt samengesteld.
Jan Pieterszoon Coen
Aan de tentoonstelling werken schrijvers Nelleke Noordervliet, Ramsey Nasr en Joris Luyendijk mee. Zij gaan zich verplaatsen in onder anderen een gouverneur-generaal, een grootaandeelhouder, een dominee en een matroos, waarbij ze meteen een link leggen naar het heden, zo belooft het archief. ,,Zo kruipt Ramsey Nasr onder andere in de huid van Jan Pieterszoon Coen, uit zijn verhaal blijkt dat je op verschillende manieren kunt kijken naar zijn heldendaden”, aldus een woordvoerster.
De eerste multinational ooit
De VOC is een begrip in Nederland en daar buiten, maar roept naast trots ook negatieve emoties op als het gaat om de erkenning van slavernij en onderdrukking. Tegenover het succesverhaal van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd, staan verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking. Ook op de Molukken.
Onder de stukken die zullen worden geëxposeerd zijn onder meer het Journaal van Bontekoe, bijgehouden tijdens reizen van Batavia naar de kust van China en van Batavia naar Texel, en het scheepsjournaal van De Gelderland, die naar de Molukken voer.