Eerherstel voor KNIL-militairen in Tiel

Eerherstel voor KNIL-militairen in Tiel

foto: © Moluks Historisch Museum, gebruikt met toestemming

Op zondag 21 maart 2021 is het exact 70 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen met hun gezinnen voet op Nederlandse bodem zetten. Als eerbetoon aan alle KNIL-veteranen (en hun huwelijkspartners waarmee men destijds in Nederland arriveerde) krijgen hun graven de status van ‘historisch beschermde graven’ en worden deze vrijgesteld van grafrechten. Op 21 maart 2021 vindt een korte herdenkingsceremonie plaats. Buah Hati begrijpt dat meer mensen deze middag bij de ceremonie aanwezig willen zijn of de graven van hun dierbaren willen bezoeken. We vragen iedereen nadrukkelijk om zondag niet naar begraafplaats Papesteeg te komen vanwege de corona-maatregelen en de gemeentelijke verordeningen. Met de gemeente is om deze redenen uitdrukkelijk afgesproken, dat uitsluitend diegenen die direct betrokken zijn bij de ceremonie toegang krijgen. Wij rekenen op uw begrip voor deze situatie.

Kijktip: In de livestream van het Moluks Historisch Museum zijn live-beelden te zien van de ceremonie aan de algemene begraafplaats Papesteeg aanstaande zondag

70 jaar geleden
Zondag 21 maart is het 70 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen met hun gezinnen voet op Nederlandse bodem zetten. Kort daarna kwamen de eerste Molukkers naar Tiel. Anders dan hen was voorgespiegeld verloren de militairen van het KNIL in Nederland hun militaire status en kregen ontslag uit militaire dienst. Sinds enkele jaren is de gemeente Tiel met de Molukse gemeenschap in Tiel in gesprek over eerherstel van de eerste generatie.

Eerherstel eerste generatie
Als eerbetoon aan alle KNIL-veteranen en hun huwelijkspartners die in Tiel zijn begraven, worden de graven vrijgesteld van de grafrechten. Op zondag 21 maart 2021 vindt een korte ceremonie plaats aan algemene begraafplaats Papesteeg, waarbij onder andere burgemeester Beenakker een toespraak zal houden. Verschillende media doen verslag van deze gebeurtenis en zijn aanwezig op locatie. Buah Hati begrijpt dat meer mensen deze middag graag bij de ceremonie aanwezig willen zijn of de graven van hun dierbaren willen bezoeken. Helaas laten de corona-maatregelen en gemeentelijke verordeningen dit niet toe en zijn er duidelijke afspraken gemaakt over wie toegang tot de begraafplaats wordt verleend. We vragen iedereen nadrukkelijk om zondag niet naar begraafplaats Papesteeg te komen. Toegang zal u anders geweigerd worden bij het hek. Wij rekenen op uw begrip.

Activiteiten in het kader van 70 jaar Molukkers in Nederland
Dit weekend zijn er verschillende activiteiten in het kader van 70 jaar Molukkers in Nederland. De organisatie ligt veelal in handen van de lokale gemeenschap. Bij Buah Hati zijn de volgende activiteiten bekend:

Zaterdag 20 maart
Livestream concert Cahaya Maluku (kaartje verplicht)
Tijdstip: 17:00
Organisatie: VJ Medialink
Link: 
https://www.facebook.com/events/436050130979732 
________
70 jaar Molukkers in Nederland (gratis)
Tijdstip: 20:30
Organisatie: Tihalo en Saboah
________
Zondag 21 maart
Livestream #betadisini: Herdenking 70 jaar Molukkers in Nederland (gratis)
Tijdstip: 12:00  12.00 – 13.30
Organisatie: Moluks Historisch Museum & Beyond Walls
________
De erfenis: 70 jaar Molukkers in Nederland (gratis)
Tijdstip: 14:00
Organisatie: Nationaal Archief in samenwerking met Building the Baileo
________
Het Verleden Voltooid
Tijdstip: 20.00 – 21:11 en 22:00 – 23.11
Organisatie: RTV Drenthe
________
NOS reportage 70 jaar Molukkers in Nederland
Tijdstip: 17.46-18.11
Organisatie: NPO2
________
Oproep tot vlaghijsing RMS-verslag op Facebook van Abé Sahetapy
zie ook: -15—- -m——-a—a-r—t —-o—m- —-2-1-:48-
________
Dinsdag 23 maart, 30 maart en 6 april
Serie Noord-Zuid-Oost-West: Verleden tijd. Over een verzwegen Molukse familiegeschiedenis
Tijdstip: 18.20
Organisatie: MAX op NPO 2