
Zaterdagmiddag 5 maart komt Dinah Marijanan vanuit haar eigen deskundigheid spreken. Tijdens deze middag gaat ze in op de gevolgen van teleurstelling, pijn en verdriet vanuit de historie op het gemoed.
Dinah Marijanan (1956) is geboren in Ommen, in het Molukse woonoord destijds in Laarbrug, als vijfde kind in het gezin. Haar vader was afkomstig van Kei Besar (Tenggara) op de Molukken. Haar moeder kwam van Bima, Sumbawa. Haar behoorden tot de groep van ca. 12.000 Molukse KNIL-militairen, die in 1951 op last van Nederland, Indonesië moesten verlaten en naar Nederland werden verscheept.
Dinah woonde van haar vierde tot haar negende jaar in het Molukse woonoord Schattenberg, voormalig kamp Westerbork. Daarna verhuisde het gezin naar de Molukse nieuwbouwwijk in Assen.
In Gelderland wonen veel familie en mensen, die uit dezelfde gebieden als haar ouders afkomstig zijn. De peetmoeder van zowel haar moeder, als haar oudste zus, woonde in Tiel. Ook In Bemmel, Elst, Nijmegen en Vaassen woont familie.
Het scheelde niet veel of Dinah was opgegroeid in het Gelderse Zevenaar, in de Molukse wijk met mensen, afkomstig van Tenggara, net als haar vader. In die nieuwe wijk kregen haar ouders in 1960 een woning toegewezen. Echter, haar vader koos er voor om op het laatste moment naar Schattenberg te verhuizen.
In 2016 verscheen van haar hand ‘Njonja’ (first lady) over het leven van Njonja Soumokil tussen 1951 en 1963, aan de zijde van haar man, mr.dr. Chris Soumokil. Hij leidde als tweede president van de RMS de onafhankelijkheidsstrijd/guerilla voor de RMS tegen het Indonesische leger, in de oerwouden van Ceram op de Molukken. Hij werd in 1963 gevangen genomen en werd in 1966, op last van Soehartoe, geëxecuteerd.
Eind 2019 kwam haar tweede boek uit ‘Barak 85 kamer 10’ over haar kindertijd en jeugdjaren in Schattenberg en Assen. Een kindertijd te midden van getraumatiseerde volwassenen. Amper aangekomen in Nederland, werden de Molukse militairen collectief en oneervol ontslagen uit het KNIL.De belofte van Nederland dat het verblijf hier tijdelijk zou zijn, werd niet ingelost.
‘Een aangrijpend verhaal van een bijzondere vrouw. Het is opgeschreven. Het zal niet vergeten worden’.
Aanvang en entree
U bent welkom vanaf 14.00 uur in Buah Hati in de Lambrecht Hendriksstraat 10 in Tiel. Entree is gratis. Aanmelden kan via info@buahhati.nl. Vermeld hierbij uw naam en aantal personen.
Er zal na afloop een signeersessie gehouden worden.