Landelijk Moluks Monument wordt onder andere gemaakt door Molukse Tielenaar

Foto: MOZA, gebruikt met toestemming

Een landelijk monument dat de grootschalige aankomsten van Molukkers in 1951 markeert is een stap dichterbij gekomen. Niet alleen is er ruim 65.000 euro opgehaald met donaties, de kunstenaars van het definitieve ontwerp zijn sinds gisteren ook bekend: Maurice den Boer en Jaïr Pattipeilohy. Jaïr komt uit Tiel.

Het bestuur van Stichting Landelijk Moluks Monument maakte woensdagavond om 21:00 bekend dat de kunstenaars momenteel druk zijn met het definitieve ontwerp van het monument. Waar het monument komt te staan aan de Rotterdamse Lloydkade is ook al bekend, maar de gemeente Rotterdam heeft financiële steun voor het monument nog niet toegezegd.

Gedeeld verleden

Momenteel is er veel aandacht voor het gedeelde verleden van de Molukken en Nederland. Vanwege de afschaffing van slavernij in de Caribische koloniën 160 jaar geleden en het opvolgende excuses voor het volledige Nederlandse slavernijverleden, het dekolonisatie-debat in de Tweede Kamer en het traject dat minister-president Rutte bijna een jaar geleden is gestart door gesprekken met Molukkers op persoonlijke titel te beleggen.

Veel beweging

Er verschijnen momenteel veel boeken en er verrijzen gemeentelijke monumenten, gedenktekens en speciale grafregelingen om de KNIL-militairen, marinemannen en de leden van de militaire politie te eren. Ook kondigde de koning onlangs aan in gesprek te willen gaan met een aantal Molukkers tijdens het bijwonen van de theatervoorstelling Aan de andere kant. Dat gebaar viel niet bij iedereen in goede aarde.

Lloydkade

De komende jaren wordt er dus ook gewerkt aan Landelijk Moluks Monument. Het schip de Kota Inten legt op 21 maart 1951 aan op de Lloydkade. Een historisch moment dat het leven van generaties Molukkers zou definiëren. Er zouden nog meer schepen met grote groepen Molukkers. Het laatste schip kwam op 21 juni 1951 aan. Momenteel is er op de Lloydkade geen verwijzing naar die historisch gebeurtenis.

Vorige
Vorige

Scholenproject afgerond: ‘We hebben nu meer begrip voor het verdriet van Molukkers’

Volgende
Volgende

Feestelijke opening De Huiskamer