Hoge bloeddruk, suikerziekte, hart- en vaatziekten komen vaker voor onder Molukkers: “Maar er is iets aan te doen”

Op 16 april 2024 was er een thema-bijeenkomst over ouderenzorg en dementie. Gastsprekers Adee Bodewes en Jeanny Vreeswijk-Manusiwa kwamen naar Tiel. ‘Molukkers hebben een grotere kans om ziek te worden. Maar er is iets aan te doen. Voeding zou kunnen helpen om klachten en aandoeningen te voorkomen’, aldus Adee Bodewes.

Trauma, kolonisatie, afkomst of iets anders?

Hoge bloeddruk, suikerziekte, hart- en vaatziekten komen ook vaker voor onder Molukkers. Molukkers - zowel mannen als vrouwen - hebben al op jonge leeftijd een hogere kans op hoge bloeddruk in vergelijking tot Nederlanders. De cijfers maakten veel los in de zaal. Naast Molukkers waren er ook andere geïnteresseerden op de avond afgekomen: waaronder mensen uit de zorg, verschillende Molukse Tielse kerken en wethouder Carla Kreuk.

“Zou het met trauma’s te maken kunnen hebben?”, vroeg een aanwezige. “Dat zou goed kunnen. Uit het onderzoek kan alleen niet worden afgeleid waardoor dit precies komt. Dat is namelijk niet specifiek onderzocht”, aldus Adee.

Gezondheid van Molukkers

Het promotieonderzoek De gezondheid van Molukkers in Nederland van Adee Bodewes is een breed opgezette studie naar de gezondheidssituatie van verschillende generaties Molukkers in Nederland. Daarbij ligt de focus op algemene sterfte en sterfte met een specifieke oorzaak, het zorggebruik van Molukkers en de kans op hoge bloeddruk, suikerziekte en hart- en vaatziekten onder Molukkers. “Hogere sterftecijfers werden gevonden voor lever-, baarmoeder- en baarmoederhalskanker onder Molukkers in vergelijking tot Nederlanders,” constateert Bowedes. Daarentegen is het gebruik van de zorg juist lager onder Molukkers.

Thema-bijeekomsten

Buah Hati organiseert sinds anderhalf jaar samen met vrijwilligers en het kernteam ouderenzorg en dementie verschillende thema-bijeenkomsten over ouderenzorg en gezondheid. Het doel hiervan is om mensen samen te brengen, te informeren en hier samen over te spreken. Iedere thema-bijeenkomst zijn er verschillende sprekers. LSMO ondersteunt de vrijwilligers van Buah Hati bij de oganisatie.

Bekijk hieronder meer foto’s van de avond.

Vorige
Vorige

Wat doen die Molukse jongeren eigenlijk steeds in de stichting?

Volgende
Volgende

De RMS-vlag hangt halfstok in Molukse wijk Tiel