Scholenproject over Molukkers genomineerd voor Gelderse Roos Prijs 2024

Interview voor het oral history project ‘Spraakmakend verleden’  (Foto: Regionaal Archief Rivierenland)

Op 27 mei 2024 reikt Erfgoed Gelderland voor de derde keer de Gelderse Roos Prijs uit. De erfgoedprijs is een onderscheiding voor erfgoedprojecten of activiteiten met impact. De editie van 2024 staat volledig in het teken van het betrekken van jongeren. Hoe doe je dat op inspirerende, creatieve en/of duurzame wijze? De jury, die dit jaar volledig bestaat uit jongeren, koos op vrijdag 15 maart uit tien inspirerende pitches drie projecten die kans maken om eind mei de prijs in ontvangst te nemen. Het oral history scholenproject van Buah Hati en Regionaal Archief Rivierenland is een van de drie genomineerden.

Spraakmakende interviews over de Molukse geschiedenis

Voor het oral history project ‘Spraakmakend verleden’ werkten het Regionaal Archief Rivierenland, de Tielse Molukse stichting Buah Hati en het Lingecollege samen. “De kracht van ‘Spraakmakend verleden’ ligt in het vermogen om mensen met elkaar in gesprek te brengen”, vertelt de jury, “het zorgt voor ontmoetingen die anders wellicht niet hadden plaatsgevonden.” Jongeren leggen persoonlijke herinneringen van ouderen vast in interviews. Het onderwerp: de geschiedenis van de Molukse gemeenschap van Tiel en later ook nog Culemborg.

Het project draagt zo bij aan het bewaren van deze herinneringen én zorgt ervoor dat jongeren van nu zich kunnen inleven in de jongeren van toen. De jury ziet de uitbreidingsmogelijkheden van het project, bijvoorbeeld naar andere doelgroepen, klassen en schoolniveaus. Door een goede voorbereiding, les over de inhoud én over interviewtechnieken, kwamen de leerlingen beslagen ten ijs tijdens het gesprek met de ouderen. Een leuke toevoeging is de betrokkenheid van schrijver Ronald Giphart die de leerlingen hielp met het voorbereiden van de interviews en een schrijfworkshop gaf.

Afgerond en terug te lezen

Inmiddels is het oral history scholenproject gericht op persoonlijke verhalen van Molukkers afgerond. Dat gebeurde 22 juni 2023 in het gebouw van de Molukse stichting Buah Hati in Tiel, samen met de leerlingen. Verschillende krantjes met de portretten zijn gedrukt. Op 10 oktober 2023 vond er een talkshow plaats tijdens Tahuri Festival over dit project. De bijdragen van de leerlingen worden gepubliceerd op de website van MOZA, zodat het bereik van het project wordt vergroot. MOZA gaf daarnaast gastlessen en verzorgde de werving van de geïnterviewden.

Over de Gelderse Roos Prijs

Erfgoed Gelderland zet met de Gelderse Roos Prijs projecten in de spotlight die voorbeeld stellend kunnen zijn voor andere erfgoedorganisaties, want van elkaars successen kun je leren. De drie door de jury genomineerde initiatieven zijn – in willekeurige volgorde! – het kunstproject ‘Reflection’ van Museumpark Orientalis, het oral history-project ‘Spraakmakend verleden’ van Regionaal Archief Rivierenland en de organisatie en het beleid van Museum Villa Mondriaan.

Vorige
Vorige

Buah Hati is nu ook te volgen via een nieuwsbrief

Volgende
Volgende

Meld je aan voor Moluks jongerenprogramma in Tiel